Blog|De weg naar het 100-jarig bestaan van de Staat Estland

De weg naar het 100-jarig bestaan van de Staat Estland

Estland zal binnenkort het honderdjarig bestaan van de Staat Estland vieren. Om precies te zijn wordt dit op 24 februari 2018 gevierd, maar dat is natuurlijk niet het enige dat wordt gevierd in Estland. Omdat de opkomst van de Staat Estland vele belangrijke gebeurtenissen omvatte, worden deze tijdens de periode van april 2017 tot en met februari 2020 door middel van het programma ”Estonia 100” gevierd.

Het programma “Estonia 100’’ werd op 16 april 2017 nationaal gelanceerd. Dit programma "Estonia 100" is voornamelijk gebaseerd op het vieren van de mijlpalen van de opkomst van de Staat Estland. Het programma richt zich echter ook op de toekomst. Het organisatiecomité van Estonia 100 zorgt er namelijk voor dat er ook evenementen voor kinderen en jongeren plaats zullen vinden.

Eens in de 4 jaar wordt in Tallinn, de hoofdstad van Estland, het jeugdzang- en dansfestival gehouden. In het Ests heet dit het "Noorte Laulu- en Tantsupidu". Dit jaar werd dat van 30 juni tot en met 2 juli gehouden. Vanuit heel Estland komen dan vele tientallen jeugdkoren en jeugddansers samen om op te treden voor vele duizenden bezoekers.

Op 1 juli 2017 nam Estland het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over van Malta.

Ieder jaar wordt op 24 februari het bestaan van de Staat Estland groots gevierd. In 2018 zal dat nog net iets bijzonderder zijn, want in 2018 vieren de Esten namelijk het honderdjarige bestaan van de Staat Estland. Voor de Esten is 24 februari dan ook een nationale feestdag waarop de meeste Esten vrij van werk zijn. Het is gebruikelijk dat dit wordt gevierd met vuurwerkshows, optochten en concerten door heel Estland verspreid.

De UEFA Supercup voetbalfinale wordt op 14 augustus 2018 gehouden in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Tijdens deze finale spelen de winnaars van de Champions League en Europa League tegen elkaar in het voetbalstadion Tallinn's Lilleküla Arena.

Het 100 jarig bestaan van het Estse parlement word gevierd op 23 april 2019.

Op 5 juli tot en met 7 juli 2019 bestaat de volwassen variant van de zang- en dansfestival (Laulupidu en Tansupidu) 150 jaar. Ook tijdens dit festival treden vele duizenden dansers en zangkoren vanuit heel Estland samen op in Tallinn. Net zoals de jeugdvariant komen hier ook telkens weer vele tienduizenden bezoekers. Zo kwamen er zelfs bij de laatste dans- en zangfestival in 2014 meer dan 100.000 mensen. Tantsupidu en Laulupidu staan beide op de lijst "Immateriële Culturele Erfgoed van de mensheid" van de UNESCO.

100 jaar “Vrede van Tartu” wordt door de Esten op 2 februari 2020 gevierd. Er kwam toen een eind aan de "Estische Onafhankelijkheidsoorlog" ook wel bekend als de "Estische Bevrijdingsoorlog".